Pages

30 Dec 2009

My Step Uncle: In memory

Tonight I got a SMS from my little brother. "Mok ada tel td. Ye kabo ayoh de ajil ningal dh ptg marin...". For a second, I'm shocked. Feel very sad in deep of my heart.

Al-Fatihah to late my step uncle. Step brother to my father. May be I feel really sad because of last Hari Raya Aidilfitri my family do not see him for the last time. I still remember his smile when I was a little boy. Giving me penny and always be good to my father and mother. May Allah bless you in the next world...  

p/s: Word for today, "Berpencak, berpencak juga tapi akademik jangan lupa!", by Pak Dol. All the best to all Pro M candidates for this campus election.

29 Dec 2009

Something Passing By, Something Come Up...

That is the life meaning I think...


Memory passing by


Future coming up

18 Dec 2009

1Malaysia example...Where are we?

Salam 1Malaysia!

"Awak kumpul dua tiga orang then pergi ke mahkamah majestret pagi besok, pukul 10 pagi program start". Dalam keadaan blurr-blurr, aku mengangguk je. Tengok kiri kanan semua sahabat yang lain ada hal pagi besoknya. "Argh, tak pe la, kalau pergi sorang-sorang pon apa salahnya", monolog yang terhasil bila takda Pak Dol di sisi.

Pagi besoknya seperti yang di"plan"kan aku bergerak seorang diri. Dengan JJR aku memecut terus ke JB. Dengan izin-Nya, aku masih lagi sempat tiba sebelum program tu tamat. Aku pon sebenarnya tak tau sangat program tu bagaimana, cuma pengarah cakap ada kes pasal isu SUARAM. Sementara kamera masih di tangan aku pon mengambil gambar-gambar ni.


Press sibuk mencari berita


Lawyer tertuduh menjawab soalan-soalan press


Tertuduh (chinese girl baju biru tu), ahli SUARAM dan Mr. X

Rupa-rupanya kes mahkamah ni berkaitan isu pencerobohan ke atas Kg. Melayu Plentong yang lepas! Tertuduh, Miss Kan (maaf kalau tersilap dengar, sepintas lalu je) dikenakan tuduhan kerana membuat laporan palsu berkenaan tindakan pihak berkuasa menghalau para penduduk Kg. Melayu Plentong dari kediaman mereka untuk dirobohkan.

Terkejut juga bila dapat tau yang wanita Cina ini cuba membela hak orang Melayu dan kemudiannya ditahan di bawah akta ISA selama 90 jam demi menolong orang Melayu! Penjelasan demi penjelasan ku dengari dan membuat aku terfikir kata-kata Mr. Rajendran, "Nilah salah satu contoh 1Malaysia yang kita duk laung-laungkan". Dari sisi penulis, hopefully she will be brave. 25hb January 2010 nanti bakal menjadi tarikh keramat dalam hidup beliau. Keputusan mahkamah akan diumumkan. Jadi....kita di mana? GAMIS Johor di mana dalam isu ni? Sokongan anda di mana?

17 Dec 2009

Slamat Hari Lahir ke-52 Mak!

A Wish from me to my sweetheart mother...Happy birthday mom!


Ehsan dari: http://fazilyahaya.wordpress.com/2009/07/21/selamat-hari-lahir-ibu/

8 Dec 2009

To be just like Ippo...Can I?

Salam Fighting Spirit!

In this post, I will introduce one of the best manga I read in this 4 years during my undergraduate life. Hajime No Ipoo a.k.a The Fighting!.


Determination is crucial in boxing!

This manga shows me how important is determination in everything that we love to do. As example Ippo (means first step in Japanese) love boxing so much from his high school. He develops himself from nothing-less person until become one of the champion boxer in Japanese Featherweight Championship. With straight wins until now and only one loss by KO to former champion.

This manga begin in 1989! Where I, myself still a 3 years old baby. The very interesting part in this manga is that Ippo always face new challenger with variety of skills of hooks, direct punches, blocks and etc.But until now Ippo manage to win in every matches he joined with KO after been beat by former Japanese Featherweight Champion.
For more info from wikipedia.org

3 Dec 2009

Where Are We Now???...

Salam Pasca Aidiladha!

It was a good Aidiladha for me this year. Thanks to my mom and to all my uncles. And congratulation to anyone who performed their weeding during this breaks. Hopefully you all having blessful marriage.

TRANSFORM??? What is means by this word? Having discussion last night with a lecturer from FKKSM about this topic. During transformation, which parts is very critical? The leader's parts or from the follower's side? But both parts are very important during transformation occurs. Looking forward or shift paradigm are words that synonim to transformation I think.

And the big question is "Where are We(1 Malaysia) now?". Are we still in IT era or moving towards K-Economy and biotechnology era? The discussion just ending there, no conclusion be decide yesterday. hahaha.

p/s: All I need just "I'm sorry" and everythings will become normal as usual.


Forgive n Forget

25 Nov 2009

Selamat Hari Raya Korban 1430H

Salam keberkatan...

10 Zulhijjah bakal menjengah kita lagi. Selamat berkorban pada semua! Semoga pengorbanan kita bakal membawa sesuatu perubahan positif dalam hidup kita.



p/s: Teringat suasana ketika sekolah dulu, setiap kali tiba Hari Raya Haji pihak sekolah sentiasa membuat ceramah tentang kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Bersediakah kita untuk berkorban apa sahaja demi agama ini?

21 Nov 2009

Sambutan 20 tahun PASTI Johor...satu memori

Salam...

I'm back after 1 week at my hometown. When get here at UTM so many things can be done. And today, i'm so lucky because can join Sambutan 20 tahun PASTI Johor. 2 decade! What a long long time they had to sacrified to establish like today.


Sambutan Dua Dekad PASTI Johor


Briefing from Head of Sports Unit


The arrival of VIPs


National, Johor and PASTI anthems


The marching of cute PASTI kids


Mr. Khairul Faizi giving his speech


Preparation by AJKs and head of referee, Yusof


Smiley faces of the participants...bestfriend

After comeback from the event, just one resolution made in my mind. If we have kids, we send they here for pre-school, PASTI. Tonight also a talk given by Ust. Rifqi Myidin at Masjid Intan Abu Bakar. So many new inputs we get there how to get "Anak Soleh Anak Cerdas". Let get his book!

12 Nov 2009

Balik Kampong Mode!

Jom balik kampong!




Berfikir dan terus merenung sepanjang perjalanan...

p/s: maaf pada semua

4 Nov 2009

Pics of My Weekend...

Salam...

This is some of pics of my memoriable time last weekend.


2nd runner up of the Pakatan Rakyat futsal tournement..Navy KL (Kg. Ladang)


Fatimah Zahrah with her abi..so cute!




My job right now...typewriter.

Bagi mengisi kelapangan masa yang ada, diari Prof. Selamat bin Hashim dituliskan kembali ke dalam bentuk softcopy. Sungguh indah pengalaman beliau sewaktu muda dulu penulis rasakan.

p/s: kita kena menghargai masa muda kita yang hanya sementara ini...

3 Nov 2009

I'm Done!

hard week...hopefully can face it with a strong heart.



Masih tercari-cari...

p/s: Thanks for everythings you all have tought.

21 Oct 2009

To everybody I love in my life...

Salam penuh keceriaan...



Barney: Satu Memori Indah

Penulis pasti ramai antara kita mengenali watak ini kan? Dan lagunya sentiasa berada dalam ingatan kita semua. Penulis tujukan lagu ini buat insan-insan yang membuatkan hidup penulis kini semakin bermakna.
To Pak Cik Dol and Kluangman especially...Geng Sembang-sembang Pagi.hehe




Kluangman yang pernah menjadi ke"gila"an kita pada suatu ketika dahulu



Ni juga tidak kita lepaskan..Usop Sontorian..mesti ada depan TV time tu kan?



Karekter yang paling best dalam kartun tu..ayam Usop, tapi apa nama dia ea?

Apa yang ditunjukkan di atas antara kartun-kartun tempatan yang mendapat sambutan hangat ketika kita berada di bangku sekolah rendah dan menengah. Dan kini, giliran Upin dan Ipin menggantikan kedudukan mereka.


Sewaktu kecil kita sentiasa meminati superhero-superhero yang ditayangkan di kaca televisyen. Daripada Ultraman, Maskman, Flashman sehingga muncul nya Gaban. Sehingga kini, Mask Rider masih lagi ditonton oleh sebahagian daripada kita. Dan yang paling latest, Mask Rider Double W sungguh memukau golongan penonton. Bagi peminat-peminat siri Mask Rider, ini antara Mask Rider yang agak unik dan menarik.








Antara poster-poster Mask Rider Double W


Unsur keadilan dan kebenaran yang perlu ditegakkan telah ditanam ke dalam minda penonton. Timbul persoalan, kenapa kita memerlukan superhero sewaktu kita kanak-kanak? Penulis pun masih lagi mencari jawapannya.
  

p/s: tapi kenapa semua latar belakang kartun Malaysia berada di Johor? (Kluang dan Parit Sonto)

20 Oct 2009

My New Place...

Salam Zulkaedah 1430H...




My new workplace

Thank to God..I still be here and got a new place to continue my study. Yesterday, we have gotong-royong to transfer our workplace to a new nice lab (shown on the pics). New students from Bio-medical will come to P23. Their new faculty still on building progress in front of UTM SPACE building at Taman U.

19 Oct 2009

Masa-masa Keriangan...

Salam ceria...salam kegembiraan..

Dalam mood yang tidak berapa elok, semalam penulis masih lagi diberi kesempatan untuk bersama-sama dengan rakan serumah penulis mandi-manda di Hutan Lipur Gunung Belumut.

Masing-masing membina memori indah ketika bersama-sama. Bergelak ketawa dan menikmati keindahan flora dan fauna yang terdapat di sini. (hehehe..teringat ketika awal-awal belajar mengarang di sekolah rendah dulu..camni la ayatnya).



New member of RJ..Usop

 
 Welcome to Gunung Belumut!


Kluangman (Anis) dan Tiongman (Pak Cik Dol) beraksi..hahaha


Members of RJ...updated

 
Mekasih ayah Azly..sedap masakannya

 
Penulis dengan gaya yang tersendiri merayakan Aidilfitri..kui3

p/s: Terima kasih kepada saudara penganjur (masih lagi misteri) dan saudara Azly kerana sudi menerima kunjugan kami...InsyaAllah, program sebegini akan diteruskan lagi pada masa-masa akan datang.

14 Oct 2009

Saat-saat Genting...

Salam penghujung semester I 2009/10...

Fuhhh...begitu cepat masa berlalu sehinggakan sedar atau tak, kita kini berada di penghujung semester I sesi 2009/2010. 4 bulan berlalu dengan begitu cepat sehingga merasakan penulis masih lagi belum bersedia untuk menghadapi semester akan datang yang pastinya lagi mencabar.

Bagi pelajar sarjana penyelidikan (by research) seperti penulis yang pastinya tidak mempunyai test, kuiz atau peperiksaan akhir semester untuk difikirkan. Namun, report progress pada setiap semester sememangnya bakal menjadi penilaian oleh penyelia. Diharapkan sedikit sebanyak memenuhi kehendak beliau...


[seeking for the knowledge]

p/s: Hopefully presentation besok berlalu dengan baik..ameen...

2 Oct 2009

My first Design!

 Salam...

Alhamdulillah..akhirnya dapat juga penulis menghasilkan satu design untuk kajian penulis. Untuk pengetahuan semua, penulis agak lemah dalam programme design selama ini. Tapi lecturer penulis pernah berpesan pada semua pelajar dulu, "adalah merupakan satu handicap bagi seorang engineer apabila tidak tahu menggunakan programme CAD (Computer Aids Design)". 



Isometric view 



Front view


 
Left view
 
p/s: masih banyak lagi yang perlu ditingkatkan dalam kehidupan ini...

28 Sep 2009

Welcome Back!

Salam Aidulfitri pada semua,

Ramadhan yang berkat sudah berlalu, kini kemeriahan Syawal menjelma pun kian berakhir. Tugas menimba ilmu disambung kembali sebelum semester ini berakhir.

Let go focus on our jobs here!. Good luck everyone in this 4 final weeks of this semester.


15 Sep 2009

Minggu yang hambar...

Salam minggu terakhir Ramadhan...

Sedar atau pun tak, kita kini sudah berada di penghujung Ramadhan 1430H. Syawal bakal menjelma minggu depan. Ketika ini, sudah ramai mahasiswa yang berada di perantauan berkira-kira untuk pulang ke kampung halaman. Penulis juga tidak terlepas dari memikirkan hal sebegini.



Kad raya dari penulis buat semua





 
Makan kuih raya nanti berpada-pada

Oleh kerana pemikiran pun sudah berada di kampung halaman, kebanyakan kerja tertangguh. Memang antara minggu yang hambar dan tidak produktif dalam hidup penulis. Selepas balik raya nanti, banyak lah kerja yang perlu disiapkan...

p/s: Mohon maaf pada semua yang pernah mengenali penulis. 0-0. Semoga syawal yang bakal tiba ini membawa rahmat kepada semua. Perginya Ramadhan bakal ditangisi oleh sekalian alam.

10 Sep 2009

Macam-macam...

Salam fasa ke-3 Ramadhan 1430H

Minggu ini bermula dengan pemikiran yang agak bercelaru. Penulis sedar yang agak ketinggalan dalam menguruskan research kali ini. Mungkin minat yang perlu diasah kembali dan skill diri yang agak rendah menyebabkan research agak terbantut. Hanya sekadar mencari dan memahami journal-journal lepas yang mampu dibuat ketika ini.

Kini dah hampir 8 minggu menjadi RSG (Research Student Grant) di FKM, tapi keputusannya kurang memberansangkan. Setiap kali setelah berhadapan dengan supervisor, penulis cuba untuk memperbaiki apa yang patut. Kini baru sedar yang membuat master tidaklah seindah yang kita bayangkan. Usaha yang konsisten perlu dicurahkan di samping nasihat dari supervisor dijadikan panduan.Harapan agar semua bakal berjalan dengan baik semester ini.

 
 

7 Sep 2009

Bila 1 Malaysia Berhenti Cakap Pasal Politik?

Salam Satu Malaysia!

Sekali lagi 1 Malaysia kita bakal berdepan dengan Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN. Kali ini kita tertumpu pada DUN Bagan Pinang yang baru-baru ini kehilangan ADUN mereka iaitu Allahyarham Azman Mohd Nor pada Jumaat yang lepas.

Persoalan yang timbul dari dulu sampai kini, adakah 1 Malaysia kita dapat berehat seketika daripada berpolitik? Sejak 8 Mac 2008 yang lepas, kita difokuskan pada 8 PRK dengan berkesudahan 1 kemenangan BN dan 7 kemenangan buat PR Dan kini, satu lagi bakal disaksikan oleh rakyat Malaysia.

Rakyat bakal menilai setiap prestasi parti yang bertanding dalam setiap PRK. Dan PRK Bagan Pinang ini merupakan antara yang menarik untuk dinilai kehebatan setiap parti yang bertanding. Good Luck pada parti-parti yang terlibat. Kurangkan Kontroversi Tingkatkan Prestasi!





http://www.vector-logos.com/tmb.php?id=87559
Suruhanjaya Pilihan Raya
 
Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia
p/s: Adakah dua badan berkanun ini mempunyai pertalian darah?Kepada YB-YB kita, jaga kesihatan dan sentiasa ingatkan mati...

Total Pageviews