Pages

3 Oct 2007

Mahasiswa dan Kepimpinan

Salam mahasiswa sahabat-sahabat sekalian,

Kalau semalam (1hb Oktober 2007) saya masih lagi mahasiswa biasa macam anda semua namun pada hari ini, tepat pukul 7.50 mlm ini (2 Oktober 2007) anda semua warga FKM telah melantik saya sebagai wakil anda dalam Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM) 2007/08.
Saya ingin mengucapkan bebanyak syukur kepada Ilahi dan terima kasih kepada anda kerana sudi memilih saya untuk mewakili suara anda di FKM.

Sahabat-sahabat sekalian,

Sesungguhnya teramat besarlah amanah yang anda telah berikan kepada saya. Dalam ayat 72 Surah Al-Ahzab Allah telah menyatakan betapa beratnya amanah kita selaku Khalifah Allah di muka bumi ini dengan firmannya berbunyi "Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-ganang, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh". Dalam ayat tersebut Allah telah menggambarkan betapa beratnya amanah yang dipikul oleh manusia sehinggakan langit, bumi dan gunung-ganang pun tidak sanggup untuk memikulnya. Tapi manusia dengan jahil dan angkuhnya menerima amanah Allah yang berat in. Maka dengan itu sudah menjadi kewajipan saya untuk menunaikan amanah ini. Bagi pihak diri saya, saya amat berharap agar kita dapat bekerjasama pada masa-masa akan datang. Gunakanlah diri ini sepenuhnya. Sampaikanlah segala permasalahan-permasalahan di FKM kepada saya agar tindakan yang sewajarnya dapat diambil.

Ingatkan diri ini jika lupa akan tanggungjawab ini. Sentiasa mengambil tahu akan perkembangan fakulti. Itulah sahaja harapan saya pada anda semua selaku penyokong saya.
Salam mahasiswa.

No comments:

Total Pageviews